KULTUR 2023-04-20 KL. 14:06

David Batra ska lösa sömngåtan i ny tv-serie

Av Irina Bernebring Journiette

Han har testat livet som indier och lärt sig hur människor lever i hårt väder. Nu är komikern David Batra tillbaka med ett program om varför vi sover så dåligt.
Att sova är livsviktigt för att hjärnan och kroppen ska få återhämta sig men över hälften av alla svenskar har sömnproblem – inklusive komikern David Batra. Nu ger han sig ut på ännu ett uppdrag för SVT: att lära sig mer om sömnen och att få bukt med problemen.

David Batra ska lösa sömngåtan i ny tv-serie
Han har testat livet som indier och lärt sig hur människor lever i hårt väder. Nu är komikern David Batra tillbaka med ett program om varför vi sover så dåligt. Foto: Morgan Norman / SVT

I programmet ”Sov gott med David Batra” tar han hjälp av sömnforskaren Christian Benedict och fyra kända svenskar med sömnproblem för att hjälpa dem och sig själv till bättre sömn.

Hjälp av experten får tennisoraklet och författaren Björn Hellberg, som har problem med snarkning och att somna om när han väl vaknat. Komikern Anna Mannheimer som har väldigt svårt att somna. Influencern Antonija Mandir som alltid är uppkopplad och har svårt att varva ner och Loui Sand, förre detta elithandbollspelare, som har svårt med djupsömnen.
– Jag har i hela mitt liv själv brottats med stora sömnproblem så när chansen dök upp att leda de här mötena med fyra andra sömnstörda personer och få hjälp av Christian så tvekade jag inte, säger David Batra.

I serien får de alla fem olika uppgifter av Christian Benedict att testa för att se om det kan hjälpa dem att sova bättre. Christian Benedict utsätter även David för olika experiment för att undersöka hur sömnbrist kan påverka hälsan.
– Förhoppningsvis kan vi hjälpa även andra som har svårt att komma till ro på nätterna, säger David Batra.
”Sov gott med David Batra” har premiär den 20 april klockan 20 på SVT1 och SVT Play men det är inte den enda djupdykningen i sömn som görs på SVT i vår.
I programmet ”Supersovarna” får tittarna följa fyra personer som anser sig vara bäst i Sverige på att sova, när de utsätts för olika störningsmoment. Med hjälp av ett sömnband som mäter hjärnvågor och räknar ut hur länge och hur bra de sover, samtidigt som programledaren Assia Dahir varje natt bjuder in personer som stör supersovarna, krönas till sist en vinnare. Det är den som, trots alla störningsmoment, sovit allra bäst.

Supersovarna finns tillgängligt på SVT Play och sänds även i anslutning till Sov gott i SVT1 klockan 20.45.

Tre tecken på sömnbrist

Du får svårare att klara dina vardagliga uppgifter. Som att komma ihåg saker och koncentrera dig.

Du kan somna till i situationer när du är passiv – som när du tittar på tv, sitter i möte eller lyssnar på en föreläsning.

Du har lättare att överreagera och bli arg, ledsen eller irriterad jämfört med när du fått nog med sömn.