KULTUR 2023-03-27 KL. 09:00

Don Demina axlar hundjobb

Av Elin Wrethov

Han har peppat nervösa sångare inför Idoljuryn. Han har lotsat artister upp på Melodifestivalens scen. Men det här blir första gången som Anis Don Demina tar sig an fyrbenta tävlande.
I SVTs:nya familjeprogram ”Underdogs” tävlar sju kändisar med sina hundar i agility. Hundjobbet som programledare har Anis Don Demina fått.

Don Demina axlar hundjobb
"Det är omöjligt att inte bli glad av hundar" säger programledaren Anis Don Demina. Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT

– Det här är något helt annat än det jag gjort innan helt klart. Men jag älskade programidén och jag gillar hundar. Det var också kul att få leda ett program själv.

Agility är en av Sveriges största hundsporter och går ut på att hunden tillsammans med sin förare ska klara en hinderbana på kortast möjliga tid. Tempot och svårighetsgraden kan variera.
– Det som gör det här till ett så himla kul program att kolla på är att man verkligen får uppleva alla sorters känslor. Ibland går det sämre, men sen klarar de någonting och då blir man glad. De kämpar så hårt. De är så fint att se.


Theoz med hunden Zoe  . Foto: Magnus Liam Karlsson/SVT


De tävlande var verkligen där med sin fyrbenta bästa homie.
Under inspelningen kunde Anis Don Demina, som annars är van att stå på scenen själv både som programledare och artist, följa de tävlande mattarna och hussarna lite på avstånd.
– Det var helt omöjligt att förutspå hur det skulle gå. För hundar gör ju lite som de vill. Det krävs så lite för att en hund ska byta fokus helt. Ena veckan är det ett par som bäst, nästa vecka är det motsatsen.

Djur är aningen svårare att regissera än tvåbenta stjärnor och ibland kunde det bli lite rörigt på inspelningsdagarna.
– Vissa hundar gillar att skälla, vilket inte är jättebra när man ska säga något som alla ska höra. Fast det var inget jätteproblem. Alla hundar var väldigt snälla.

I ”Underdogs” blir de tävlande vägledda av agilitycoachen Eva Marie Wergård, som också är utbildad etolog och idrottspsykolog. Hon har hjälp av Semir Ajanic, som tävlar i agility på landslagsnivå.
– Panelen var helt otrolig, så roliga och bjussiga. Jag märkte hur alla i teamet, både deltagare och i produktionen lärde sig mer och mer för varje vecka, säger Anis Don Demina.

Lärde du dig själv något?

– Ja, det här med att en hund verkligen speglar sin ägare och vice versa. Det här bandet har jag nog aldrig sett så tydligt. De tävlande var verkligen där med sin fyrbenta bästa homie.


I "Underdogs tävlar sju välkända svenskar med sina hundar i agility. Foto:


Hur mycket hundmänniska är du själv?
– Jag har haft hund själv en gång i tiden, en yorkshireterrier. Men jag har ingen idag, jag har lite för mycket att göra. Men jag tror att jag kommer att vilja ha hund igen när jag får barn. Det är omöjligt att inte bli glad av hundar.

Vad blir det då för hund?
– Jag tror att jag vill en dobermann. De är fina tycker jag.