NYHETER 2023-03-08 KL. 13:00

Från Japan till Småland

Av Saralisa Bohlin Widing

Det är vardag. Efter en lång dag på jobbet sladdar man hemåt. Maten ska inhandlas och lagas, aktiviteter och måsten utföras och bockas av. Lite slö-scrollande på mobilen innan det är dags att sova och göra om samma sak imorgon. Livets eviga ekorrhjul för den moderna människan med ständiga intryck. Samtidigt pratar forskare och experter om att våra kroppar och hjärnor är konstruerade på samma sätt som för hundratusentals år sen, när vi fortfarande levde i och av naturen.

Från Japan till Småland

Här i Småland har vi alltid nära till skogen och fantastiska möjligheter att ta del av den på olika sätt, genom svampplockning, jakt, eller en enkel promenad. Ett annorlunda sätt att uppleva skogen på är genom så kallade skogsbad. Ordet skogsbad låter kanske som man ska rulla runt i mossan, men handlar egentligen inte om ett bad i regelrätt mening, utan om att vistas i naturen och uppleva den, med alla sina sinnen.

Lyssna på suset från björken, känna den mjuka mossan mot handflatan. Doften av kåda från tallen bredvid och ljuset som strilar ner genom bladverket längre bort. Utan distraktioner från telefoner eller andra människor.

Skogsbad, eller shinrin-yoku, uppstod i Japan på 1980-talet. Man hade insett att den urbana miljön de flesta levde i kombinerat medett högt arbetstempo stress-ade befolkningen och börja-de forska på om man kunde förbättra detta genom att använda sig av den urbana miljöns motpol, naturen. Ett flertal studier från både Japan och andra länder har under årens lopp kommit fram till att naturen har ett flertal hälsofrämjande effekter. Bland annat har man funnit positiva effekter på blodtryck, immunsystem och stress-nivåer.

Dels är det genom våra sinnen som naturen tros påverka oss. Genom att se träd och växter aktiveras funktioner som stödjer immunförsvaret och påskyndar läkning. Detta har man bl.a. kunnat se när man jämfört patienter på sjukhus som kunnat se växtlighet från sitt fönster med de som inte haft det. De som kunnat se t.ex. träd visade sig tillfriskna snabbare. Likaså har ljud från naturen liknande effekter.




Färgerna i naturen tros också spela en viss roll. Medan starka färger som rött är en klassisk signalfärg om fara inger mer dämpade färger av blått, grönt och brunt oss mer avslappnade. Människans öga t.ex. har flest receptorer för grön färg, och gör att det är den färg vi har lättast för att fokusera på. I en skog finns ofta ett överflöd av dessa färger.

Det är dock inte bara sinnesförnimmelserna som bidrar till de goda effekterna.
Idag spenderar vi större delen av vår vakna tid med att rikta vår uppmärksamhet på specifika uppgifter, såsom att arbeta, utföra vardagssysslor, scrolla på mobilen eller vara sociala. Det är inte mycket tid vi ägnar åt att göra just ingenting. Genom forskningsresultat har man sett att det händer viktiga saker i vår hjärna när vi inte gör något målinriktat, men ändå är vakna. Under ett skogsbad, där den enda stimulansen är vajande grenar, ljudet av regndroppar eller känslan av en trädstam mot fingrarna kan hjärnan ha lättare för att bearbeta det vi varit med om utan att för den sakens skull fokusera på att göra just det. Det handlar alltså inte om reflektion eller för den delen meditation, utan ett slags ”bara-vara” tillstånd.

Det är just kombinationen av dessa olika faktorer som kan vara nyckeln till skogsbadets positiva effekter.

Hur fungerar ett skogsbad?
För att utföra ett skogsbad behövs egentligen bara rätt kläder för väder, en bra plats där man kan vara ifred och tålamod. I början kan det kännas ovant att bara vara stilla och inte göra nånting. Ett tips är att sätta en timer på 10 min till att börja med och successivt utöka tiden. För bäst effekt rekommenderas upp till 2,5 h men som det mesta är lite bättre än ingenting alls.

Det går lika bra att gå, sitta eller stå, t.ex. lutad mot en trädstam. Sedan är det bara att försöka ta in det som finns runtomkring en genom att se, lyssna, känna och kanske smaka på naturen om det finns möjlighet till det.

Närheten till skogen och naturen i stort, är något vi är välsignade med här i Småland varför det finns alla möjligheter att prova på skogsbad för den som är nyfiken.Det är relativt enkelt för de flesta att hitta en avskild skogsdunge eller varför inte besöka något av de alla fina naturreservat som finns runtomkring. Nästa gång vardagens alla måsten tränger sig på, satsa på återhämtning i skogen.










3
naturreservat att besöka:
Ljungby kommun
Ramsåshuvud
Stort område med både skog, sjö och odlingslandskap.
Omtyckt för sina många blåsippor på våren.
Skog med många äldre lövträd.

Markaryds kommun
Hannabadsåsen
En av de högsta åsarna i Kronoberg.
Stigar längs med åsryggarna.
Blandad lövskog med inslag av tall och gran.

Älmhults kommun
Vakö myr
Blandning av skog och öppna myrlandskap
Rik flora och fauna.
Utkiksplats i slutet av leden med fantastisk vy över myren.