Henrik Wahlström vågar tala öppet som sin bipolaritet
Av Martin Wingren
Han är regissören som blev instagramprofil. Där blandar Henrik Wahlström humor och samhällsdebatt. Nu vill mångsysslaren, sedan han själv gått ut och pratat om sin bipolaritet, få oss att bli mer öppna kring psykisk ohälsa.
Henrik Wahlström är mitt uppe i en mångårig karriär inom tv- och reklamproduktion. Det var också detta som gjorde att han för två år sedan tvekade innan han valde att gå ut och berätta om sin diagnos bipolär.
– Jag funderade över om jag skulle våga berätta och inte längre tiga, som många med psykiska diagnoser gör. Jag var rädd att det skulle bli svårare att få jobb, det finns ju många fördomar mot personer som är bipolära, säger Henrik Wahlström.
Men reaktionerna blev genomgripande positiva och Henrik Wahlström menar att fler behöver våga tala öppet – inte bara skådespelare eller andra inom kreativa yrken.
– Det finns en större förståelse för att dessa är bipolära. Men om fler högt uppsatta inom andra branscher och personer som inte faller innanför mallen för någon med bipolär sjukdom skulle berätta - då skulle fler lyckas inom många olika yrken, säger han.
På sitt Instagram-konto, där han har över 140 000 följare, tar Henrik tillfället i akt att arbeta för en större öppenhet kring psykisk ohälsa. Han blandar också humor med samhällsobservationer.
– Jag varvar dessa med varandra för att följare som annars skulle lämna ändå tar del av budskapen även om de känner att de tyngre ämnena ”inte berör dem”. När det blivit fler och fler som följer så känner jag att plötsligt fått en möjlighet att ha en röst och när jag har den megafonen så måste jag använda den. Jag måste våga föregå med gott exempel.
Numera är han ambassadör för organisationen Mind, som arbetar för att lyfta psykisk ohälsa i samhället, och föreläser bland annat om bipolär sjukdom och hur man lär sig leva med den.
– Det är jättemånga som inte vågar prata öppet om det, efter föreläsningarna är det många som hör av sig med frågor som de inte vågar ställa under frågestunden, säger Henrik.
På tröjan han bär syns Skalman, den vittnar om hans eget sätt att hantera sjukdomen. Bamses kompis, känd för sin mat- och sovklocka som han ofta drar fram oavsett vilka äventyr de är ute på i serietidningarna, säger en del.
– För mig är mediciner och rutiner a och o. Jag måste äta vid en viss tid och inte gå och lägga mig efter tolv på kvällen. Skalman är exemplarisk när det gäller rutiner och han är även en person som är smart men som har svårare med sociala ”skills”, säger Henrik.
Ett initiativ för att göra det lättare för personer med psykisk ohälsa att kunna prata öppet med någon om det, var att ta fram en symbol som indikerar förståelse. Vare sig det är på arbetsplatsen eller ute i samhället.
– Precis som att regnbågsflaggan ger en hint om att det finns förståelse för någon som vill komma ut med sin sexuella läggning så tog jag fram Uppochner-symbolen. Om någon har den på en kaffemugg på arbetsplatsen till exempel så kanske en kollega känner att det är en person som är lättare att prata med och som verkligen vill veta hur någon mår.
Henrik WahlströmÅlder: 38
Bor: Nyligen flyttat från
Stockholm till Lund
Aktuell: Instagramprofil, reklam-
skapare och Mind-ambassadör
Fem snabbaOm att ha över 140 000 följare på Instagram?
”När jag fått den här megafonen så har jag velat använda den. Jag är brutalt ärlig och har inget tillrättalagt innehåll, det är nog det som gör att så många följer mig.”
Hur ska det bli lättare att tala öppet om psykisk ohälsa?
”När någon börjar prata och möts av respekt och förståelse så visar det vägen för fler och det blir en snöbollseffekt.”
Har du någon humor-förebild?
”I barndomen var det Varan-tv, deras humor lade grunden för mina inlägg. Det är inga punchlines utan humor kring situationer med generellt dålig stämning.”
Du efterlyste bland annat folks hemligheter på ditt Instagram...
”Det var en som lär sig olika blåsinstrument för att reta grannen, en som precis fått veta att hon var gravid men osäker på vem som var far till barnet och en som sitter och svär och skriker i bilen på väg från jobbet.”
Har du något drömprojekt?
”Jag trivs som mångsysslare men skulle vilja programleda en tv-serie om psykisk ohälsa.”