SPORT 2023-01-28 KL. 10:00

Från Älmhult till världseliten

Av Peter Jakobsson

Golfaren Linnéa Johansson är född och uppvuxen i Älmhult. Det var där hon började spela golf vilket sedan tog henne vidare ut i världen. Nu väntar en fjärde säsong i damgolfens högsta serie LPGA och det är en peppad Linnea som återvänder till golfbanorna efter julledighet i Sverige.

Från Älmhult till världseliten

Linnéa Johanssons mål med golfandet var att ta sig till LPGA, den touren där de bästa damgolfarna i världen spelar. Det lyckades hon med och nu väntar fjärde året på touren men troligen första utan restriktioner. Men det började i Småland. Golfintresset växte fram i unga år under uppväxten i Älmhult.
– Jag fastnade inte för golfen direkt utan tyckte det var ganska tråkigt när jag var liten. Under en semester på Öland när jag var 10-11 år blev det en del golfande med familjen och då fastnade jag. När vi sen kom hem till Älmhult så träffade jag tränaren på Älmhult GK och blev indragen i den juniorverksamheten som de bedriv. Jag tyckte då att det var jätteroligt och det var det som fick mig att fortsätta, förklarar Linnéa.

I tonåren finns det mycket som lockar ungdomars intresse till annat men Linnéa höll kvar vid golfen. Receptet för framgång är ofta att starta i ung ålder och sen inte lägga av.
– Vi hade en så bra verksamhet på klubben och jag hade kompisar där som var fokuserade på samma sak så det var naturligt att fortsätta. När jag sen fick höra talas om riksidrottsgymnasiet för golf bestämde jag mig tidigt för att satsa på att komma in där vilket jag gjorde. Väl på gymnasiet ville alla till college i USA vilket jag också ville och lyckades med.

Framgångarna i ung ålder avlöste varandra och alla planer gick i lås.
– Jag hade hela tiden haft höga mål och varit bestämd på vad jag ville härnäst.

Under tiden Linnéa var på College i USA flyttade hennes föräldrar från Älmhult till Båstad. Linnéas sverigebas blev då också Båstad och nya klubben blev Båstad Golfklubb vilken hon nu representerar ute i världen.

Collegegolfen ledde till två år på Symetra Tour innan Linnéa lyckades kvala in till LPGA. Första LPGA-säsongen 2020 blev dock inte som tänkt då pandemin satte käppar i hjulet för det mesta som handlar om att resa och träffa andra människor. LPGA-touren kunde inte spelas som normalt och under lång tid sommaren 2020 var Linnéa hemma i Sverige och bara väntade på att det skulle komma nya besked om hur spelandet skulle kunna komma i gång. På hösten blev det några tävlingar men inte någon komplett serie.

Till 2021 fick alla spelare behålla sina platser på LPGA som de hade till 2020. Det mesta av serien kunde spelas och Linnéa fick känna på lite mer normalt spel i högsta ligan. Inför 2022 fick Linnéa kvala på nytt och gjorde då ett jättebra kval och fick spela med fulla rättigheter under säsongen. En säsong som var hennes bästa hittills.
– 2020 var ett år som var väldigt mycket upp och ner. Det började stabilt och sen hade jag en svacka på mitten för att sedan avsluta ganska bra på de sista tävlingarna. Kanske inte ett år med de framgångarna jag hade önskat men det var ändå ganska stabilt. Man ska ändå betänka att det är de bästa spelarna i världen som spelar på touren så det är tufft motstånd. Tyvärr fick jag kvala på nytt inför i år men tog tillbaka kortet och har fullständiga spelarrättigheter för 2023.

Linnéa gjorde inte bara ett bra kval till årets LPGA, hon kvalade även in till Ladies European Tour (LET).

Har du tänkt att spela på två tourer samtidigt denna säsong?
– Det är ju lite svårt, min prioritet kommer vara på LPGA, det är där jag kommer spela majoriteten av tävlingarna. Men jag kommer även att försöka få in lite LET-tävlingar på schemat, speciellt nu i början av året.

Årets första LPGA-tävlingar, som spelas i Singapore och Thailand, är bara för de som kom topp 60 förra året och de vanliga LPGA-tävlingarna i USA drar igång först i slutet av mars.
– Jag hinner spela fem eller sex LET-tävlingar innan LPGA drar i gång vilket är bra för att få några tävlingar i kroppen, förklarar Linnéa.

Hur är formen inför kommande säsong?
– Jag avslutade året väldigt bra på tävlingar och sedan spelade jag även bra på kvalen så formen är bra. Det finns alltid saker att bygga vidare på men jag tror att de erfarenheter jag byggt på mig de senaste åren kommer hjälpa mig under 2023.

Det är tufft motstånd på LPGA. Vad är de största utmaningarna?
– Jag spelar mot världens bästa spelare som är väldigt duktiga. Och det är inte bara några få duktiga utan många. De bästa har väldigt få svagheter, de är bra på allt och håller en jättehög standard och gör sällan misstag. Men det är vad som krävs för att vara bland de bästa och så ska det vara.

Alla spelare på LPGA kan slå fantastiska bollar av alla de slag. Vad krävs för att vinna?
– Det krävs fyra dagar av bra spel i rad. Alla kan gå en eller två rundor med lågt score men för att bli bäst ska man spela perfekt på torsdag, fredag, lördag och söndag.

Hur gör man det?
– Spelar orädd och aggressiv golf som också fungerar. Man kan inte vara avvaktande utan måste hela tiden satsa och lyckas på alla rundor från torsdag morgon till söndag kväll. Ska man vinna finns inte plats för några misstag.




Går ditt eget spel framåt?
– Ja, det tycker jag att det gör. Klart att utvecklingen är gradvis men jag tycker jag tar steg framåt. Hade väl önskat att det gick fortare men jag tycker att jag utvecklas och blir bättre, bygger på mig erfarenhet och tar små kliv mot världstoppen.

Har du några mål för säsongen?
– Inte direkt men jag vill gärna vara med och fajtas kring toppen. Att få någon topp10-placering hade varit ett stort steg mot målet. Jag har haft en del 30–40-placeringar och det vore kul med lite bättre. Sen ska jag njuta av möjligheten att kunna få spela på två tourer och göra det bästa av det.

Det är ett speciellt liv att vara golfproffs och konstant resa runt från tävling till tävling. Är det fortfarande roligt?
– Ja, absolut! Det är kul att leva det livet jag gör, jag får uppleva väldigt mycket. Nya platser, nya kulturer och träffar mycket människor. Jag är lyckligt lottad att få göra det och jag vet att det inte är för evigt så jag försöker se dessa år som en möjlighet och njuter av det. Även om jag i vissa stunder på resdagarna kanske hade önskat att jag hade ett annat yrke.

Har du en flerårsplan med golfandet eller tar du säsong för säsong?

– Jag har tidigare haft en flerårsplan men har nog på senare tid fokuserat mer på att ta år för år. Försöker vara mer i nuet och närmsta framtiden.

Kommer det med erfarenheten eller?
– Hela mitt fokus under skoltiden var att komma till toppen. Nu går jag in i mitt sjätte år som proffs och spelar på bästa touren så jag är där jag ville. Nu finns det inget tydligt slut på det. Jag blir kvar och ska försöka bli så bra som jag kan. Ett annat liv kommer komma efter detta liv på touren.

Finns det plats för egen familj/partner?
– Spelandet tar upp mycket tid, så är det. När jag är ledig försöker jag träffa kompisar och föräldrar. Men det är mest jag och mina klubbor. Och spelarkompisarna såklart.

Att vara golfproffs kan låta glassigt men det krävs att det kommer in lite prispengar. Är det tufft att få det att gå runt?
– Som proffsspelare är man som en egenföretagare. De pengarna jag drar in ska täcka alla kostnader för att resa runt på alla tävlingar och även alla kringkostnader som blir. Det är tufft att ha den pressen. Intäkterna varierar stort när man spelar bra eller lite sämre. Men jag är tacksam för att jag kan få detta att gå runt så jag kan livnära mig på att vara golfspelare.

Största delen av året är det tävlingar i USA. Har du något ”hemma” over there?
– Tidigare hade jag ett boende i Arizona men har lämnat det nu. Jag var nästan aldrig där så det kändes inte värt att ha det kvar. Jag reser mest hela tiden till tävlingar och träningsläger och blir det tid däremellan så försöker jag besöka vänner som bor runt om i USA.

Hur mycket bagage har du med dig när du släpar med dig allt hela tiden?
– Jag har golfbag med alla tillbehör, golfkläder och sånt. Sen är det en resväska med lite kläder för andra tillfällen. Jag har fått en god rutin på packandet så det är inga problem. Jag tvättar där jag är och det spelar inte så stor roll om jag är borta i fyra eller tio veckor. Det är samma saker som jag använder. Bara när det är platser med annorlunda väder behövs lite extra.

Två veckor efter intervjun ger sig Linnéa i väg för att sätta igång med säsong 2023. Först blir det spel på LET i Kenya i början av februari. Sen väntar Marocko, Sydafrika och Singapore innan LPGA-tävlingarna börjar i USA.